24 sty 2015

Weekendowe FIT słodycze #2: fasolowe brownie

Uwielbiacie brownie i inne czekoladowe ciasta? Ja kocham takie wypieki, dlatego postanowiłam poszukać pełnowartościowego zamiennika. Na szczęście w internecie możemy znaleźć mnóstwo pomysłów na różne ciasta i wypieki. Mam dla Was dzisiaj mój sprawdzony przepis na takie ciasto!



Będziemy potrzebować:
- dwie puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju kokosowego
- 4 żółtka
- 7 białek jaj
- 4 łyżki ciemnego kakao 
- 2 średnie, dojrzałe banany
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu i łyżeczka przyprawy korzennej
- ok 40 tabletek stewii lub innego słodzidła
- 50g suszonej żurawiny i 50g orzechów włoskich


Fasole z puszki płukamy na sitku pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dodajemy do tego żółtka, białka, kakao, oliwę, sodę, stewię oraz banany i przyprawy. Wszystko to blendujemy na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek po fasoli i bananie. Blaszkę wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Do uzyskanej masy wrzucamy żurawinę i posiekane orzechy, a następnie przelewamy ją do uszykowanej blaszki. 


Ciasto piekłam w 175 stopniach przez 50 min. Jednak wszystko  zależy od mocy Waszego piekarnika, najlepiej sprawdzić po 35 minutach patyczkiem jak wygląda w środku.


dodatkowo:



4 komentarze:

  1. Zawsze mnie zastanawiało, fasola i słodycze?! Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś je piekłam i było super <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz bardziej mnie intryguje to fasolowe ciasto, wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń