7 lut 2015

Weekendowe FIT słodycze #3: drożdżowe bułeczki

Mam dla Was kolejny ciekawy przepis. Może nie są to typowe słodycze, ale bułeczki też są słodkie i stanowią bardzo fajną przekąskę, jeżeli najdzie Was ogromna ochota na "coś słodkiego". Znalazłam go kiedyś ale postanowiłam go wykorzystać dopiero teraz.






Będziemy potrzebować:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 2 całe jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- 3 szklanki mąki - ja użyłam mąki z pełnego przemiału
- 100g suszonej żurawiny
- 1,5 torebki suszonych drożdży




Wykonanie:

Superłatwe! Osobno mieszamy suche składniki, osobno mokre. Po dokładnym wymieszaniu, mokre masę dodajemy do tej suchej i dokładnie ugniatamy - ja zrobiłam to łyżką ale oczywiście można też ręką. Odstawiamy na godzinę aby ciasto wyrosło.



Formujemy na blaszce w kształt bułeczek i pieczemy w 190 st. ok 20-40 min w zależności od Waszego piekarnika. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy są już gotowe. Et voila! :)




7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ;) piekłam już chleb, ale bułeczki zawsze mnie jakoś przerażały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają, lubię takie wypieki i łakocie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie?

    OdpowiedzUsuń